Konsum

2009/03/02

Hänger det på bokstäverna?

Filed under: Coop — by konsum @ 08:45

Vad är det egentligen som gör det så otroligt mycket svårare att skilja på Coop Extra och Coop Nära än på t.ex. Ica Maxi och Ica Nära?

Annonser

39 kommentarer »

 1. Jadu, det är ett fascinerande fråga. Likasvårt verkar det vara att alla butiker inte heter Konsum längre heller.

  Kommentar av Sofia — 2009/03/02 @ 08:59

 2. Mycket bra fråga. Kan ICA ha börjat med efternamnen tidigare? Eller är det kanske så att eftersom ICA ”alltid” har hetat ICA är det lättare att inse att det kan komma ett efterled, emedan Coop fortfarande uppfattas som ett ”nytt” (konstigt) namn?

  Kommentar av Tomten — 2009/03/02 @ 09:21

 3. Här kommer det långa svaret: kunden bryr sig inte om det heter Coop Extra, Ica Nära eller Coop Vulva. Och med kunden menar jag mig. Jag storhandlar alltid på samma ställe och efter ett drygt år har jag lärt mig att det heter Ica Maxi. Ibland handlar vi på ett annat Ica och det heter således ”det andra Ica” eller ”lilla Ica”. Ibland blir det Coop och då är det ofta ”Coop vid rödljusen”, eftersom ”Det stora Coop” ligger för långt bort. Jag tror det är ett misstag att tro att kunden (dvs jag) ska kunna skilja på Maxi, Nära, Extra och Mega eftersom det i slutändan är helt oviktigt för mig. Förlåt om jag klampade på någons tår nu.

  Kommentar av Fred — 2009/03/02 @ 11:20

 4. … jag inser att jag inte svarade på din fråga, men för mig är det ingen skillnad på Coops och Icas ”efternamn”, för mig är det således inte lättar att minnas Ica Maxi är Coop Extra.

  Kommentar av Fred — 2009/03/02 @ 11:22

 5. Jag kan tydligem varken formulera mig begripligt eller stava rätt, så nu ger jag upp alla försök att kommentera. Förlåt.

  Kommentar av Fred — 2009/03/02 @ 11:23

 6. I min värld finns ICA & ICA Maxi. Finns visst något mellanting som heter ICA Kvantum, och det som jag kallar ICA heter väl något annat också. Men, men, för mig är det ICA resp. ICA Maxi. Maxi låter som något stort. Enkelt att skilja på.

  Men Coop Extra resp. Coop Nära, jag ser ingen distinkt skillnad i namnen, så jag har absolut ingen aning om vilken som är vad. Extra, är det att det är extra litet och extra effektivt, eller extra stort? Skulle kunna vara något att man spelar på express, och då är det nog litet. Eller är det tvärtom? Nära likaså, även om jag då tenderar att gissa på att nära är lite mindre då det skulle kunna vara en ”närbutik”.

  Då kommer problemet: någon nämner Coop Extra, med uteslutningsmetoden skulle man då kunna anta att Extra är större än Nära, förutsatt att man kommer ihåg att det ens finns ett Nära. Själv har jag noll koll.

  Summa: ICA har ett mycket mer genomtänkt namn på sina stora butiker, Coop får bakläxa 🙂

  (Och Coop Konsum finns visst, var platsar de in på skalan? Är det samma som Nära?)

  Kommentar av onkelborg — 2009/03/02 @ 12:07

 7. Sofia: Konsum kommer alltid heta konsum.

  Kommentar av Karl — 2009/03/02 @ 12:14

 8. Jag är en av dom som har svårt, och jag ska förklara varför:

  Ica Maxi – ”maximalt”, det hörs att det är stort osv.

  Coop Extra – Får mig att tänka på ”extraöppet”, ”extrabilagor” osv. Dvs en typisk kvartersbutik som har öppet lite längre än andra. …Ända tills man kommer på att det finns en Coop Nära, och då får man tänka en gång till.

  Coop Forum är ett idiotnamn det också, jag associerar ”forum” med torg eller mötesplats, och vem har inte tappat bort sin shoppingpartner i de största affärerna? 🙂

  Det är svårt, åtminstone för mig, att intuitivt veta vilket som är vilket av Coop-affärerna. Jag sätter mig inte ner och pluggar in namn på det sättet, Icas Nära/Supermarket/Maxi-benämningar är lättare att komma ihåg, förmodligen för att det stämmer bättre med min uppfattning om vad namnet borde symbolisera.

  Det händer fortfarande att jag kan förklara typ: ”Vid Nobeltorget finns en Konsum, av Servus-typ”. Då fattar (än så länge) de flesta att det är en liten, sunkig affär med solblekta skyltar i fönstren, men att de har öppet länge.

  Kommentar av Stoffe — 2009/03/02 @ 12:16

 9. ICA har väl alltid (nåja, ofta då, iaf) hetat ICA + nåt mer, om så bara ICA Knäckebröhult, medan KF:s butiker haft egna namn, typ Konsum, Domus, Servus, OBS!, B&W osv. Så när ICA numera heter ICA Maxi, Kvantum osv osv så blir det inget ovanligt. Men att KF-butikerna plötsligt får ”efternamn” blir ”fel”.

  Pesonligen säger jag alltid Coop om alla Coop-butiker, men kallar ICA-butiker för deras ”efternamn”. ”Jag ska handla på Coop”, ”Jag ska handla på Kvantum”. Varför det blivit så vet jag inte.

  Kommentar av degbunke — 2009/03/02 @ 14:02

 10. ..eller jo, jag kallar nog ICA-butikerna för bara ICA också. Men jag säger aldrig dubbla namn på nån av kedjorna.

  Kommentar av degbunke — 2009/03/02 @ 14:03

 11. I min värld heter det bara Konsum, Ica och Hemköp och möjligtvis Coop, det är väl den som har ändrat namn från Konsum till Coop?

  Ibland säger jag Ica om Coop och vice versa, Coop om Ica. Har ingen koll vad de stora affärerna heter. Det är bara ”stora affären där längre bort”, och ”stora affären i centrum” osv.
  ”Efternamnen” har jag absolut ingen koll på, det är bara ”förnamnen” som gäller.

  Och Konsum är alltid Konsum som Karl skrev, oavsett vad Konsum heter nu. 🙂

  Kommentar av Isabell — 2009/03/02 @ 14:13

 12. Hej! En fråga som inte har med inlägget alls att göra. Ser en länk här på bloggen till Lensy.se. Tänkte beställa kontaktlinser från dem, men eftersom de är så mycket billigare än någon annan nätbutik verkar vara, så blir jag lite misstänksam. Någon som har erfarenhet av att beställa från Lensy? Förbinder man sig t.ex. underförstått till att handla av dem fler gånger?

  Kommentar av Magnus — 2009/03/02 @ 14:25

 13. Ett litet svar till Fred.. Lika individuella som butikerna är för er kunder, lika individuella är ni kunder för oss i butik

  Kommentar av Icander — 2009/03/02 @ 14:41

 14. enklare kan det inte bli;

  Coop Nära – öppet länge, ligger nära, liten kvartersbutik

  Coop Konsum – Matglädje, medelstor affär med fokus på kvalité

  Coop Extra – En stoor konsum-butik med låga priser

  Coop Forum – Stormarknad

  Förstår inte varför det blir sånt tjafs… vem kans skilja en ica-kvantum från en ica-supermarket??

  Kommentar av wille — 2009/03/02 @ 15:29

 15. What’s up med de här efternamnen till butiker egentligen?

  Få människor kommer troligen komma ihåg vad som skiljer mellan olika efternamn, utan istället använder troligen de flesta butikens plats som efternamn.

  Instämmer med Fred att jag inte heller bryr mig om butikers efternamn.

  För att distingera (?) mellan olika butiker, blir det oftast ett efternamn som berättar var butiken ligger, dvs:
  * Netto Vildanden (som troligen heter Netto nånting-vägen egentligen)
  * Netto Annehem (som nog faktiskt heter just så
  * ICA Fäladen (som nog heter Ica Nära Toppen eller något annat dumt)
  * Willy’s (finns bara en här i stan vad jag vet)

  Ica maxi kallar jag ”Maxi”, men det är för att jag aldrig minns vad området heter där den ligger och att jag endast handlar i en ica maxi, vad jag vet.

  Skulle jag börja säga ”nära” eller ”extra” eller ”forum” skulle ingen, allra minst jag själv fatta vad jag pratade om.

  Men visst ligger det något i att COOP/Konsum/Domus har bytt namn så mycket på sistone (läs de senaste 20 åren) att det är ett jävla jobb bara att komma ihåg att de heter COOP i förnamn nu.
  Hade du frågat mig innan jag började läsa här, hade jag nog trott att det bara var COOP Forum som hade efternamn.

  Men det beror troligen på att personalen på de COOP jag har handlat i genom åren är så gråa och otrevliga. Har verkligen blivit riktigt dåligt bemött av COOP-personal ett antal gånger.

  Varför kan inte du och 10 kloner av dig jobba i min lokala COOP?

  Kommentar av Hannes — 2009/03/02 @ 17:35

 16. Jag tycker det är lika svårt med alla namn.

  Kommentar av meta — 2009/03/02 @ 17:36

 17. …jo, och så heter det ju Konsum… fastän det heter Coop-någonting. Och OBS!. Ja, jag är sen i utvecklingen. 😉

  Kommentar av meta — 2009/03/02 @ 17:41

 18. Ja, vad är grejen med alla dessa namnbyten? Vet bara att Coop Forum är Obs och att Coop Nära är små svindyra butiker som försöker likna bensinmackar i utbud och inredning..

  Kommentar av Andreas — 2009/03/02 @ 19:14

 19. Svar till Fred.
  Jo det framgår helt klart hur du menar. Och jag håller med.

  Kommentar av Marcus — 2009/03/02 @ 20:32

 20. Coop Nära – Seven Eleven
  Coop Konsum – ”Gamla goda Konsum”
  Coop Extra – Större ”gamla goda konsum”
  Coop Forum – Jättestort Domus

  Kommentar av A — 2009/03/02 @ 22:30

 21. Kan det vara så enkelt att kunderna inte kan relatera till coop extra? Själva namnet säger ju inget om innehållet. Extra av vad ?
  Färskvaror, priser?

  Kommentar av Scaramanga — 2009/03/02 @ 23:50

 22. Ica maxi är väl den enda butik med ‘extranamn’ som jag genast tänker att den är stor. Resten är bara Ica eller Coop för mig..

  Kommentar av Stefan — 2009/03/03 @ 10:19

 23. det som är irriterande är inte att folk säger fel namn när de ska åka och besöka stället:
  – Ska vi åka till Coop Extra? när de menar Coop Forum.

  Det som är irriterande är att folk inte förstår att kuponger de får hem är ibland är specifika för just en typ av affär. Ofta ger lokala små butiker bättre priser på vissa varor för att locka kunderna att köpa de andra, dyrare varorna. Och då de försöker använda kupongen på fel sorts butik blir de så förvånade! Kupongerna har olika färg och de står på dem vilken butik de kan användas i, med en snygg liten logga till hjälp och ändå förstår folk inte att det är skillnad på butikerna.

  I övrig skiter jag i om de kallar det Konsum / Obs / Coop / Forum men se till att få kupongerna rätt!

  Kommentar av Ida — 2009/03/03 @ 11:07

 24. Detta är iaf dom olika sorters ICA-butiker som finns. =)

  Maxi ICA Stormarknad – På Maxi ICA Stormarknad hittar du det du behöver på ett ställe och till bra priser! Förutom det breda livsmedelssortimentet hittar du även Specialvaror, såsom böcker, kläder, husgeråd, sportartiklar samt allt för din trädgård.
  Mer om Maxi ICA Stormarknad
  Butikerna har generösa öppettider och ligger lättillgängliga för dig som är bilburen. Maxi ICA Stormarknad finns på 60 platser i Sverige.
  Många tjänster på Maxi
  Det finns så mycket mer än varor, bra priser och generösa öppettider som Maxi erbjuder sina kunder.
  Spel och mindre försäljning utanför kassorna, samt en kafeteria finns tillhands för kunder som gärna vill slå sig ner och ta en kopp kaffe med bulle eller nåt annat gott.
  Minihus i de flesta butikerna gör det möjligt att lämna sina barn på barnpassning under tiden man handlar.
  I våra bagerier har vi duktiga bagare med många års erfarenhet. De har kunskap om det brödet just du vill ha. Fråga dem gärna om du undrar över nåt!
  Maxikök är en annan del i våra butiker som vi känner oss stolta över. Kom gärna förbi och smaka eller låt dig inspireras!
  Selfscanning i nästan alla våra butiker gör det möjligt för dig som kund att även betala bekvämt.
  I många Maxibutiker finns nu även selfcheckout som ger dig möjlighet att både scanna in dina varor och betala själv utan att behöva stå i kassakö!
  Nya avdelningar i Maxi
  Under 2006 och 2007 har vi i nästan alla våra butiker byggt Hälsa och skönhets avdelningar. Där finner du bra och prisvärda produkter för både dig själv och de du gillar. Just nu arbetar vi med att förnya våra butiker med Husdjur, Drycker, Smak och många avdelningar på Special. Inre kommunikation arbetar vi ständigt med för att du som kund ska hitta i butiken på ett ännu enklare sätt.
  Välkommen till oss på MAXI ICA Stormarknad!
  Vi tar hand om dig.

  ICA Kvantum – ICA Kvantum är butiken med fokus på mat. Hos oss hittar du både vardagsmat och delikatesser från när och fjärran. Något för alla smaker!
  Butiken är komplett med produkter för köket, skönhet och media. Vi har ett stort utbud av hälso-, allergi, och miljövänliga varor.
  Det finns 125 Kvantumbutiker i Sverige, på bekvämt avstånd från där du bor, med generösa öppettider

  ICA Supermarket – ICA Supermarket finns där du bor eller arbetar. Här kan du göra merparten av dina inköp både till vardag och helg.
  På ICA Supermarket är matinspiration, hälsa och kvalitet viktigt. Du får hög personlig service och hittar alltid bra färskvaror, ofta i en manuell charkdisk. Det finns totalt 512 ICA Supermarket i Sverige.

  ICA Nära – ICA Nära är mindre matbutiker som du hittar i städer, tätorter och på landsbygden. God service, anpassat sortiment och bra färskvaror är utmärkande för dessa butiker.
  Många ICA Nära-butiker fungerar som ombud för Apoteket och Systembolaget. ICA Nära finns på ca 800 platser i Sveriges avlånga land.

  JA, jag jobbar på ICA, en Maxi tom. =)

  Kommentar av Anna — 2009/03/03 @ 11:59

 25. Litet svar till Icander: Nääh, det kan jag väl inte tro! Vi får ju till och med rabattkuponger med våra förnamn hemskickade till oss! 😉

  Kommentar av Fred — 2009/03/03 @ 14:03

 26. Jag skulle gissa att det beror på att man brukar säga ”jag går till Maxi”, utan att nämna ordet Ica – man förknippar Maxi med ICA ändå, för det finns inget annat som heter Maxi. Du kan däremot inte säga ”jag går till Extra”, då börjar folk undra om du ska gå till en tuggummifabrik – du måste alltså speca att det är just ”Coop Extra” du ska gå till. Och eftersom Coop är det första ordet, är det det som fastnar, och till slut blir det ”jag ska gå till Coop”.

  Kommentar av Johan — 2009/03/03 @ 20:00

 27. Jag tror liksom många andra att det beror på att ICA alltid har varit ICA medan Konsum har gjort sitt varumärke otydligt på senare år. Coop, Konsum, KF, Domus – för mycket att hålla reda på om man inte är specialintresserad.

  En helt annan fråga. Den ICA-butik som ligger nära mitt föräldrahem bytte under några år i slutet av 1990-talet namn till Sparköp – kommer ihåg att loggan innehöll några gråa mynt på rad. Nu är det dock en ICA Kvantum. Var Sparköp också en ICA-variant eller är det en helt annan butik?

  Kommentar av Anette — 2009/03/03 @ 21:23

 28. Fred: Jag uppskattar dina kommentarer, rättstavade eller ej. Det är okej!

  jag tror som de flesta andra att det handlar mycket om att Coop är ett relativt nytt namn, och för de allra flesta (inklusive mig själv) kommer Konsum alltid att vara Konsum.

  Det som är märkligt för mig är när människor kommer med kuponger som gäller på Coop Extra (de är, som Ida sade tidigare, utrustade med en stor röd Coop Extra-logga i hörnet) och tycker att det är sååå lurigt och svårt att lista ut var man kan använda kupongen.

  Det är inte ett dugg svårt, men det kan kräva att man faktiskt tittar på kupongen.

  Jag måste även säga att jag tycker att det är ett gigantiskt misstag att kassera Blåvitt som märke. Oavsett hur otrendigt det var skulle det kunna gå och uppgradera med ny design, men ett mer inarbetat varumärke måste man leta efter!

  Magnus: Jag har inte själv handlat av Lensy, men de är väldigt trevliga och tillmötesgående! Om någon skulle bli/känna sig lurad eller ha dåliga erfarenheter av dem kan jag garantera att en undersökning kommer att ta vid, och inget företag vill nog vara med om en varningskampanj i den storlek som skulle dras igång, och jag vill definitivt inte göra reklam för något dåligt. Handla på du!

  Kommentar av konsum — 2009/03/04 @ 10:27

 29. Jag frågade en kompis som bott i Sverige i två år om detta och han hade samma uppfattning som mig. Maxi är den stora ICAn och resten är ett virrvarr av underliga namn.

  Kommentar av Frippe — 2009/03/04 @ 14:31

 30. #28 Har de kasserat blåvitt? Jag har fått för mig att de bara bytt namn till X-tra?

  Kommentar av Sandra — 2009/03/04 @ 14:56

 31. Jag tror att det är typsnittet. Loggorna för icas varianter är bra mycket mer olika. Sen har nog ICA lyckats bättre med sin maknadsföring.

  Men det är min teori…

  Kommentar av Christian — 2009/03/04 @ 18:03

 32. Kan det inte handla om att på ICAs butiker står efternamnet med större bokstäver än på Coops? På min maxi står det ”(ica) MAXI (stormarknad)”, (fast med endast versaler och utan paranteser, de är där för att illustrera vad man uppfattar), medans det på Coop står ”COOP FORUM”. Man uppfattar det som är störst, och är det lika stort, så tar man det som är först..

  Kommentar av Kajsa — 2009/03/04 @ 18:12

 33. Jag tycker vi vänder på allt i sinnet och är Kund EXTRA och Kund MAXI et.c, hur lätt skulle det vara att hålla koll på det för de som sitter i kassan? 🙂

  Kommentar av Broken Haiku — 2009/03/04 @ 21:35

 34. jag har aldrig fattat riktigt vad efternamnen är till för, det räcker väl med ICA eller coop? inte riktigt tänkt på att efternamnen skulle betyda nåt heller, ja handlar bara där d e bekvämast 🙂

  Kommentar av Naddiz — 2009/03/05 @ 20:32

 35. hemköp är luriga. det finns olika storlekar (små och stora) med distinkts olika priser, men de heter samma sak. mycket förvirrande nu när man vant sig vid alla prefix och suffix.

  en sak till. Willys har inte diskuterats något, det tycker jag är synd. men förstår folk skillnaden på Willys Hemma och en vanlig (röd) Willys. och förstås folk att det få Super-Willys som finns bara är en Willys-hemma modell större med lite mer specialvaror. comprende?

  Kommentar av jag. — 2009/03/05 @ 21:55

 36. nu skrev jag fel. det skulle förstås stå

  ”… bara är en vanlig Willys modell större…”

  där på slutet alltså

  Kommentar av jag. — 2009/03/05 @ 21:56

 37. Personligen tycker jag att hela Coop Variant-djungeln är ett stort misstag. Visst, det delar upp butikerna i logistiskt och marknadsmässigt rationella segment – internt. Visst, det är inte svårt att begripa skillnaden – om man anstränger sig. Men som konsument ser man en stor skylt som det står Coop på – och har egentligen väldigt lite anledning att bry sig ytterligare.

  Själv stör jag mig bara på att det är onödigt komplicerat (nåja..) och att det aldrig verkar vara några extrapriser längre på någon av Cooparna jag besöker här i Göteburg.

  Kommentar av Borkbork — 2009/03/18 @ 00:57

 38. Ähh jag skiljer bara på Konsum vs ICA resten är internt dravel.Coop som Coop och ICA som ICA. Eller fan nä Coop är fortfarande Konsum!

  Kommentar av Cia — 2009/04/17 @ 14:13

 39. vem fasen orkar hålla reda på alla nyborgeliga varianter? det heter KONSUM! coop, koopa troopa eller? det är blåvitt. det är willys (billig skit). det är netto (inte mkt att handla men storpack chips och öl för 35.90). det är ica (närbutiken).

  skulle bli orolig om folk började säga ” nu ska vi gå till ica nära/coop extra freshn food”

  jag tycker det är relevantare med hur olika man upplever butiker. nära mig finns ungefär 5 olika. willys, netto (går sällan dit för det känns lite sunkigt ibland, halvbra mat liksom), Kals (snobbigt, snobbigt, i riktigt bourgeoisobehagligt kvarter, men fräscht..typ), coop (opersonligt men bäst i snitt) och ica.
  egentligen tycker jag ingen är perfekt ( tycker coop och de stora känns snobbiga nuförtin) men det finns en mataffär i majorna där de spelar egna skivor i högtalarna och alltid gör allt piffigt. vetinte vad jag ville säga med det här riktigt men kanske ”fram för fler personliga matbutiker”?

  Kommentar av ee — 2009/04/21 @ 12:21


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: