Konsum

2007/12/06

Dagens vanligaste fråga

Filed under: Coop — by konsum @ 22:59

‘Har ni sån där omförp… jag menar nymalen och nypackad köttfärs, eller är det bara på Ica?’

…och julhandeln ser ljus ut för Coop.

(Reportaget det anspelar på finns här)

Annonser

52 kommentarer »

  1. Hehe precis! Ingen ica-färs till köttbullarna på julafton.

    Kommentar av Anna — 2007/12/06 @ 23:15

  2. Åja. Inte för att kasta smuts på någon av de större eller mindre butikskedjorna, men tror man att det bara händer på ICA är man allt bra naiv.

    Kommentar av Blärp — 2007/12/06 @ 23:22

  3. Blärp: Lika naiv som Aftonbladets läsarskara? 😉

    När jag praoade i charken på Konsum tappade en anställd ett köttstycke på golvet. Han såg sig sedan omkring och konstaterade att det inte fanns några kunder i närheten, borstade bort lite smuts från köttet och förklarade för mig att ”om ingen såg det så hände det inte” 🙂

    Kommentar av Moogle — 2007/12/06 @ 23:33

  4. Haha, surfade hit av en slump. Var alltid inne här förut, men det var längesen nu. Att du är kvar i världen visar ju att vi måste vara ganska roliga i affären 😉

    Kommentar av Karolina — 2007/12/06 @ 23:36

  5. dessutom händer detta endast på riktigt stora affärer, i större städer. på små ica-(och coop-)butiker förekommer det inte eftersom de inte paketerar så pass mycket köttfärs att de får över när dagen är slut.

    Kommentar av olle — 2007/12/06 @ 23:48

  6. Hehe.

    Köper vanligtvis mat och så på Ica, vilket är närmast. Men om jag ska köpa kött, så går jag jämt till Konsum. Och det är något jag gjort sen jag flyttade hemifrån för 12 år sedan.

    Kan dock ha något med att farmor jobbade vid köttdisken i en konsumbutik när jag var mindre :p

    Kommentar av Fredrik — 2007/12/07 @ 00:32

  7. Ja, jag har tänkt på alla stackars butiksanställda idag som med rätta eller inte har fått skäll.

    Kommentar av bani — 2007/12/07 @ 01:00

  8. ..trodde väl det skulle komma ett inlägg om köttompackningen här.. Man blir ju jävligt orolig efter programmet och alla forumkommentarer från butiksanställda i stil med ”det har ju förekommit sen urminnes tider”, ”man är bra naiv om man inte fattar det” osv. gör det inte bättre. Sure, kalla maig naiv, men detta har inte föresvävat mig innan då jag inte jobbar i butiksvärlden. Men ni som har lite insyn: Hur förhåller det sig egentligen? Är det vanligt att butiker beter sig såhär? Är man tryggare hos små butiker? Som ordinär konsument vore det rätt skönt att få veta..

    Kommentar av Andreas — 2007/12/07 @ 01:39

  9. Skönt att det var längesen man praktiserade som charkare. Fast det var i och för sig chefen och de övriga i charken som lärde mig att gammalt kött ska malas/packas om ibland, hehe. Så jag hade inte tagit åt mig speciellt mycket om jag fått kritik.

    Det var värre när jag var 12 och praoade på bageri. Bland annat så spelades det fotboll (på det mycket smutsiga golvet) med en drgklump som senare förvandlades till kanelbullar. Tur att jag bara skulle vara där två dagar.

    Kommentar av K — 2007/12/07 @ 02:43

  10. Jag skulle nu handla nu min köttfärs på Ica Maxi, dom har lärt sig en läxa som dom aldrig kommer att upprepa. Däremot kanske det fortfarande fuskas på Coop Forum på ett eller annat sätt?!

    Kommentar av jarlen — 2007/12/07 @ 06:55

  11. kan förståss bara svara för den coop forumbutik jag själv jobbar i. där är just den bänken som är avsedd för egenmalning/förpackning belamrad med papper och brukas som kontorsdel, hehe. det som händer med köttfärs hos oss är att den märks ner i halva priset sista förbrukningsdag, och då kan konsumenterna fortfarande se förbrukningsdatumet.

    Kommentar av Cilla — 2007/12/07 @ 08:58

  12. Det här med köttfärsen var jag inte riktigt medveten om. Men att gammalt kött marineras (för att dölja den unkna färgen) och kryddas för att sedan säljs som grillbitar, pepparbiff och liknande, det har jag känt till i många år. Och således aldrig köpt i affären.

    Kommentar av Stellan — 2007/12/07 @ 09:06

  13. Synd att det bara är Ica som har lyfts fram i denna debatten. Hade Uppdrag granskning varit ett seriöst program hade dom granskat Sveriges övriga matkedjor oxå…..tro inte att detta är något unikt beteende på Ica……

    Och, precis som någon skrev…NU är det väl ändå lämpligast att handla kött på Ica. Tror inte dom är så klumpiga att dom fortsätter med detta som lyfts fram i media….

    Kommentar av Jag — 2007/12/07 @ 09:39

  14. Absolut! Jag läste någonstans att ”där man söker skit hittar man skit” och det stämmer alldeles utmärkt. Jag tycker att det är lika vidrigt som nästa person det som sker i reportaget, men jag tycker också väldigt synd om alla ICA-handlare som faktiskt gör ett ypperligt jobb. Nu kommer allt de har gjort och gör ifrågasättas, tack vare några stora snuskaffärer.

    Jag kan bara svara för de butiker jag har jobbat på, men där har inte förekommit något fuffens överhuvudtaget.

    Kommentar av konsum — 2007/12/07 @ 10:20

  15. Till olle: Så det är alltså i små affärer man hittar fräsch köttfärs? Hur kommer sig då att min svåger berättade att när han jobbade i en affär som malde eget kött brukade de mala köttet, låta det ligga framme medan de tog en lååång fikarast för att sen förpacka köttet. För att ”det fick finare färg när de legat framme”. Mmm, fresh.

    Kommentar av Emma — 2007/12/07 @ 10:29

  16. Andreas: när jag jobbade i (Konsum-)butik förekom det inte kan jag säga. Jag är ganska förfärad över att folk gör så! :O Man fick märka ner och rea ut. Nu har ju alla Coop övergått till centralt mald köttfärs som packas i skyddande atmosfär, cå de förpackningarna kan man inte mixtra med. Däremot, visst, så kunde vi ta kött med kort datum och förädla till grillat i butiken, men det tycker inte jag är snuskigt.

    Kommentar av bani — 2007/12/07 @ 12:07

  17. Bani: Ok, låter lite betryggande iaf. Att grilla kött med kort datum kanske inte är så farligt.. Det som var allra mest upprörande i den här ica-historien var ju att de medvetet vilseledde konsumenterna genom att ljuga om datumet. Att rea ut utgågna varor är ju helt ok så länge man förtydligar att det rör sig om just utgågna varor..

    Kommentar av Andreas — 2007/12/07 @ 12:40

  18. man får inte sälja varor med utgånget datum, däremot rea de med kort datum. utgånget datum slängs bort.

    Kommentar av Cilla — 2007/12/07 @ 12:51

  19. Cilla: Jag tror att man får sälja varor med utgånget datum så länge man noga och tydligt berättar att datumet är utgånget… jag kan ha fel.

    Kommentar av konsum — 2007/12/07 @ 12:59

  20. Ok, låter ju ännu bättre.

    Kommentar av Andreas — 2007/12/07 @ 13:01

  21. jaha. kanske det. utgick givetvis från min egen arbetsplats och där är det tvärstopp, vi säljer inte en enda vara med utgånget datum. inte medvetet iaf.

    Kommentar av Cilla — 2007/12/07 @ 14:35

  22. cilla: Jag tror nog att det är som konsum säger, att det är okej att sälja sålänge man informerar om att det är utgånget. Jag har sett dem göra det bl.a på öb och vivo och lite andra ställen, vid flera tillfällen, så om det vore olagligt så skulle det nog inte stå så tydligt att det var utgånget.

    ang hela köttfärsgrejen så är jag faktiskt inte så förvånad. Jag har visserligen aldrig tänkt tanken på att de skulle gjort så, men nu när jag hört om det så tycker jag det är rätt logiskt. Har kanske blivit arbetsskadad av att jobba på konditori, där man gör alla möjliga ofräscha saker med varorna när inga kunder ser. (jag har iof aldrig varit med om att bagarna spelat fotboll med en degklump och sen använt den, som nån kommenterare här ovanför, däremot har jag aldrig sett en bagare tvätta händerna..)

    Kommentar av elli — 2007/12/07 @ 15:28

  23. som sagt, jag utgick från min egen arbetsplats. jag erkänner mina fel 🙂

    Kommentar av Cilla — 2007/12/07 @ 15:48

  24. Hur överlevde vi tiden före datummärkningen?

    Kommentar av Gubben — 2007/12/07 @ 17:18

  25. Varor med bäst före-datum får säljas efter utgånget datum. Däremot får varor med sista förbrukningsdag, vilket väl kött har, inte får säljas efter utgånget datum.

    Kommentar av Anna — 2007/12/07 @ 17:32

  26. Sånt här förekommer inte endast på ica utan även på coop och andra matvarubutiker.

    Jag tycker inte att man ska skälla på personalen utan istället på cheferna som beordrar dom till det.

    Kommentar av Sara — 2007/12/07 @ 18:23

  27. Inte konstigt att ICA konkurrerar ut sina konkurrenter.
    Vi skojade om att vi på ICA att vi kunde ta över Konsums gamla kött, men nu finns det knapp några konsum kvar här iSkaraborg.
    Dessutom köpte vi potatis ”svart” det kunde inte Konsum.

    Kommentar av F.d ICA-anställd — 2007/12/07 @ 19:20

  28. Hur många har dött eller blivit sjuka av köttfärs?
    Råbiffsälskare…

    Kommentar av Gubben — 2007/12/07 @ 19:34

  29. Det är därför man ska jaga, skjuta och slakta sitt kött själv. Det är både ofantligt mycket mer miljövänligt än den industrialiserade kötthanteringen, och därtill på alla sätt hälsosammare. Köper förpackat kött i livsmedelshandeln gör jag ytterst sällan.

    Kommentar av Hunter — 2007/12/07 @ 20:58

  30. Bloggade om egna erfarenheter ang kötthantering igår, 6 dec i min egen blogg.

    Det hade onekligen varit intressant att se en större undersökning av flera kedjor samtidigt istället för bara ICA.

    Kommentar av Gardsiö — 2007/12/07 @ 23:20

  31. Kan bara tala för min butik där jag jobbar titt som tätt. Där packar vi minsann inte om nånting utan är datumet kort, så slänger vi det minsann. Och dagen innan nåt går ut märker vi ned det till halva priset varpå rätt många köper det för att det är ju så billigt.

    Kommentar av Tuta — 2007/12/07 @ 23:31

  32. emma: låter som om din svåger och hans arbetskamrater borde lära sig lite hyfs! vad jag menade är att det alldeles självklart är vanligare på mycket större affärer att just detta med ompackning händer. men vad använder de sig av för stenåldersutrustning hos din svåger egentligen? hos oss går det per automatik, så det kan inte ligga och ”få fin färg” innan det packas.

    Kommentar av olle — 2007/12/08 @ 01:18

  33. Kan faktiskt tänka mig att det är mindre vanligt på Coop Konsum att det fuskas på det här sättet. Varför? Jo vad jag har hört är affärstänkandet på lägsta möjliga nivå pga dåligt styrning – det är ju bara att titta på hur uselt resultat KF gör, trots sina höga priser. Jämför med ICA-handlarna som lever gott

    Kommentar av Stefan — 2007/12/08 @ 02:02

  34. Med bly i leksakerna och ompackad köttfärs ser julen ut att bli riktigt intressant i år.

    Kommentar av Shadow — 2007/12/08 @ 10:38

  35. Jag jobbar på ICA Maxi (INTE en av de skyldiga, vi kan inte ens mala köttfärs i vår butik) och våra kunder har bara skämtat om det här med köttfärsen. Dom litar på oss.=) Så för vår del blir nog julhandlandet som vanligt i år.

    Kommentar av Clashy — 2007/12/08 @ 11:35

  36. om-mald köttfärs hade vi inte i butiken jag jobbad (ica) men vi gjorde ju pyttipanna på saker som var på väg att gå ut i datum.. det fick ju ett längre datum när det packades. iofs så var det nog väldigt ovanligt att det fanns nåt kvar av pytten när dagen var slut 🙂

    Kommentar av Igel — 2007/12/08 @ 12:51

  37. jag jobbar på ica, och vi maler inte om eller packar om köttfärs. vår köttfärs är centralpackad så om min chef skulle tycka att det vore världens bästa idé att lura kunderna, skulle det inte fungera. och skulle nån plocka upp kött från golvet och lägga tillbaka i charkdisken skulle det bli ett jävla liv och den personen skulle inte ligga så bra till för att få fortsätta jobba hos oss. är det nåt som har ett kort datum sätter vi ner priset på det och skriver på skylten att det har kort datum och därför säljs billigare. jag tror att det fungerar likadant i de flesta icke stormarknader, däremot är jag misstänksam mot stormarknaderna, oavsett kedja.

    har jobbat i en coop-butik som packade om köttfärsen däremot. och plockade upp saker från golvet och lade tillbaka i disken.

    Kommentar av PB — 2007/12/08 @ 18:13

  38. och en grej.. i restaurangkök.. den svindyra oxfilén kan ha legat på golvet innan ni fick den på tallriken. det är lika snuskigt där också. minst!!

    Kommentar av Igel — 2007/12/08 @ 22:25

  39. Man får absolut inte sälja en vara med utgånget datum. Däremot får det vara ”sista förbrukningsdag” samma dag som varan säljs.

    Kommentar av Anna Karin — 2007/12/09 @ 01:11

  40. Gubben #24: vi skapade surströmming. 😛

    Kommentar av bani — 2007/12/09 @ 01:40

  41. Så otroligt dåligt att dom bara gett sig på icabutiker då det är förekommer i princip varenda butik. Iaf fram tills nu kanske ska tilläggas..

    Kommentar av Thezz — 2007/12/09 @ 20:42

  42. Nil nove sub sole. Detta har väl alltid pågått. Och nu råkade det vara ICA som ertappades. Nästa gång är det en annan kedja som gör något annat dumt. Dumt görs överallt där det finns människor.

    Undrar hur många ljushuvuden som tycker att de är roliga när de fäller en sådan kommentar… Verkligen originella typer!

    Kommentar av Pernilla — 2007/12/09 @ 20:42

  43. Jobbar på ICA Maxi. Har inte varit där sen det här uppdagades. Får se hur det går på tisdag, det värsta har väl kanske lugnat ner sig lite då iaf. Vi har kött från ICA, inte från butik. Usch, det är sån hysteri. Det är fel, det borde inte göras, men ärligt talat… i viss mån ”det man inte vet tar man inte skada av”, nej det stämmer inte helt och hållet, jag vet, men om man tänker efter försiggår en hel del i kulisserna vi aldrig får reda på, för det skulle bli såna enorma reaktioner, men vi lever och mår bra ändå. Det handlar inte bara om mat. Eftersom upprörda människor lätt feltolkar vill jag dock återigen poängtera att jag inte tycker det är ok beteende, men är reaktionerna verkligen i proportion till det som hänt?

    Kommentar av Annchen — 2007/12/10 @ 04:56

  44. Hur fan kan folk vara så jävla lojala butiken de jobbar i att de inte ens kan slänga en köttbit de sumpat på golvet? Hallå, butiken har måner för svinn. De har råd med att MAT som varit på GOLVET slängs. Jävla idioter.

    Jag har jobbat i butik, men inte matvarubutik. Jag vet att de flesta har hög moral och inte lurar kunder. Men det finns också många idioter som inte respekterar kunderna. Som inte ser att det är helt vanliga människor, utan ser dom som nåt pack man kan lura i vad fan som helst. Gräsligt.

    Kommentar av Ung tant. — 2007/12/10 @ 12:59

  45. Jag har vart i mycket många Coop butiker i mitt arbete, Sedan år 2002 har jag aldrig sett en köttkvarn eller en packningsmaskin. Den stora skillnsden mellan Coop och de övriga kedjorna är att de som jobbar i butiken har ingen egenvinning på att lura kunderna, där av kanske det dåliga resultatet. Säg att en butik bör kassera kött för 2000kr/dag 300 dagar per år, blir det 600 000 kr i ren förlust, dvs på sista raden. vist finns det pengar att tjäna på fusket.

    Kommentar av Himpa — 2007/12/11 @ 23:19

  46. Det lustiga är att fortfarande tror alla att detta bara händer på ICA!? Är det ingen som kan tänka själv?? Står det i tidninge, är det ju sant!!??

    Kommentar av Tove — 2007/12/13 @ 11:18

  47. Tove, de lär nog också hända hos Axfood kedjornas butiker, City Gross, Mat/pris extra, Lidel och övriga fria företagare med ett eget vinst intresse oxå, och alla andra som säljer något som man kan mixtra med lätt sätt för att få ut egen vinning av detta. Coop anställda har ingen egenvinning/girighet av att göra detta, de har lön som vilken arbetare som helst.

    Kommentar av Himpa — 2007/12/13 @ 19:47

  48. Det jag var mest förvånad över var inte ATT butikerna åkte dit…. Jag var mest förvånad att det hände FÖRST nu… Ja menar för några år styckade nästan alla butiker själva. Jag kan tänka mig att MINST hälften av dom ”råkade” ändra datumet på köttet, ”råkade” marinera, krydda det som passerat bäst före, eller grilla det och sälja i värmeskåpet. Har själv jobbat i 5 OLIKA matbutiker och ALLA har ”råkat” göra samma ”misstag” SORRY!!

    Kommentar av För_länge_i_butik — 2007/12/14 @ 15:46

  49. För några veckor sedan köpte jag lammkotletter på ICA. Jag tyckte den ena såg lite grå ut – men jag fattar inte att jag inte såg _hur_ grå den var. Jag ulkar bara jag tänker på hur äcklig den var.
    Den var mer sås än kött när jag öppnade den – och det luktade döden – bokstavligt talat.
    Och enligt datumet på förpackningen så hade den inte gått ut…

    Jag är fortfarande tveksam till att äta min favoriträtt igen.
    Ska nog be dem skära upp den medan jag står i butiken nästa gång.
    Eller så åker jag ut till en gårdsbutik.

    Kommentar av letaguldkorn — 2007/12/17 @ 00:32

  50. Det är naturligtvis helt förkastligt det som uppdagats, men det vore också förkstligt att slänga enorma mängder mat som det inte är något fel på. Allt kött bidrar till stora växthusgasutsläpp och det finns många som inte har mat så de överlever. MEN, naturligtvis ska butikerna vara öppna med vad de gör.

    Jag jobbar på restaurang och jag tror en förklaring till den här kötthanteringen kan vara rädsla för överordnade och att förlora sitt jobb. Själv står jag lägst i hierarkin i köket och jag tror inte jag skulle våga slänga en dyr köttbit om jag skulle tappa den på golvet. Tyvärr.

    Kommentar av Robin — 2007/12/17 @ 21:24

  51. Jag jobabr på Lidl och där händer ingenting sånt här eftersom vi får vårt kött färdigpaketerat från tex scan. När det börjar bli kort datum sänks priset och samma dag det går ut slängs det. INGA undantag.
    En gång va vi ute på restaurang o fick vänta bra länge på maten, fick sen förklarat för oss att det var för att en av köttbitarna hamnat på golvet, så de var tvungna att börja om från början med den. Så alla snuskar sig inte!

    Jag hålelr med om att det är synd och skam att slänga helt ätbar mat. Men det debatten handlar om är väl inte att det är gammalt kött som säljs utan att det säljs som nytt, att de medvetet ljuger om färskheten på det. Och att det kan vara skämt men blandas upp med fräsch så ingen känner lukten… Det är ju det som är problemet här….

    Kommentar av B — 2007/12/18 @ 11:32

  52. Inget butikpackat för oss! Go coopan!
    //Kassörskan som uppgraderat till shop express-, mediadisk- och kundtjänstare!

    Kommentar av Coop forum i Kungsängen — 2007/12/28 @ 23:08


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: