Konsum

2007/09/11

Världens största

Filed under: Coop — by konsum @ 09:26

I fredags hittade i mjölkkylen vad som måste vara världens största gurka. Jag har aldrig sett ett så majestätiskt exemplar av växten, jag stod mållös och förstod fullständigt varför den låg i mjölkkylen och inte ute i disken.

Det är lite som när någon blir biten av någonting i en banankartong – man pratar inte om det, man vill inte att folk ska känna till sånt. Det skulle bara mata den allmänna paranoian.

Världens största gurka

(om du vill veta mer om gurkor och normerna kring dem, finns som tur är sammanställningen ”Kvalitetsnormer för gurka” (.pdf) utgiven av Jordbruksverket. The Best of Gurkförordningen finns återgivet om du klickar på ”mer…” här nedanför)

Kvalitetsnormer för gurka
Utdrag ur kommissionens förordning den 15 juni 1988 om kvalitetsnormer för gurka, ändrad senast 18 mars 2005.

I. DEFINITION AV PRODUKTEN. Dessa normer gäller för gurka av sorter av Cucumis sativus L som är avsedd att levereras färsk till konsumenten, dock inte gurka avsedd för bearbetning eller druvgurka.

II. KVALITETSBESTÄMMELSER. Syftet med normen är att ange de kvalitetskrav som gurka skall uppfylla efter iordningställande och förpackning.

A. Minimikrav: Om inte annat följer av de särskilda bestämmelserna för varje klass och de tillåtna toleranserna skall gurka vara

– hel,
– frisk, dvs. den får inte vara angripen av röta eller ha annan kvalitetsförsämring som gör den olämplig för konsumtion,
– färsk till utseendet,
– fast,
– ren, praktiskt taget fri från synliga främmande beståndsdelar,
– praktiskt taget fri från skadedjur,
– praktiskt taget fri från skador orsakade av skadedjur,
– fri från besk smak (om inte annat följer av de särskilda bestämmelserna för klass II … i avsnittet ”Toleransbestämmelser”),
– fri från onormal yttre fuktighet,
– fri från främmande lukt och/eller smak. Gurkorna skall vara tillräckligt utvecklade, men deras kärnor skall vara mjuka.

Produktens tillstånd skall vara sådant att

– den tål transport och hantering, och
– den är i tillfredsställande skick vid ankomsten till bestämmelseorten.

B. Klassificering: Gurka indelas i de tre klasser som anges nedan.

i) Klass ”Extra”. Gurka i denna klass skall vara av högsta kvalitet. Den skall ha samtliga egenskaper som är typiska för sorten. Den skall

– vara välutvecklad,
– vara välformad och praktiskt taget rak (maximal krökning: 10 mm per 10 cm av gurkans längd),
– ha den färg som är typisk för sorten,
– vara felfri, t. ex. utan förändringar i formen, särskilt sådana som beror på kärnutveckling.

ii) Klass I. Gurka i denna klass skall vara av god kvalitet. Den skall

– vara tillräckligt utvecklad,
– vara förhållandevis välformad och praktiskt taget rak (maximal krökning: 10 mm per 10 cm av gurkans längd).

Följande fel är tillåtna:

– En smärre formförändring, dock inte sådan som beror på kärnutveckling …
– Ett mindre färgfel, t. ex. en ljusare färg på den del av gurkan som var i kontakt med marken under odlingen.
– Lättare, läkta skalskador som uppstått genom gnidning, hantering eller låga temperaturer, om de inte påverkar hållbarheten.

iii) Klass II. Denna klass omfattar gurka som inte uppfyller kraven för de högre klasserna men som uppfyller de minimikrav som anges ovan. Den får dock ha följande fel:

– Förändringar i formen som inte beror på långt framskriden kärnutveckling.
– Färgfel som täcker upp till en tredjedel av ytan; för växthusodlad gurka är omfattande färgfel på den berörda delen inte tillåtna.
– Läkta sprickor.
– Lättare skador som uppstått genom gnidning och hantering och som inte har någon avgörande betydelse för hållbarheten och utseendet.

De fel som anges ovan är tillåtna för raka och lätt böjda gurkor. Böjda gurkor är å andra sidan endast tillåtna om eventuella färgfel endast är ringa och om krökningen är det enda felet eller enda formförändringen. Krökningen på lätt böjda gurkor får vara högst 20 mm per 10 cm av gurkans längd. Böjda gurkor får ha en större krökning och skall förpackas separat.

III. BESTÄMMELSER ANGÅENDE STORLEKSSORTERING.

Storleken bestäms av gurkans vikt.

i) Frilandsodlad gurka skall väga minst 180 g. Växthusodlad gurka skall väga minst 250 g.

ii) För växthusodlad gurka i klass ”Extra” och klass I gäller dessutom följande:

– Gurkor som väger 500 g eller mer skall vara minst 30 cm långa.
– Gurkor som väger 250-500 g skall vara minst 25 cm långa.

Annonser

21 kommentarer »

  1. Hur vet vi att det verkligen är en jättestor gurka och inte bara en jätteliten DN?

    Kommentar av Skeptiker — 2007/09/11 @ 11:18

  2. ”- fri från onormal yttre fuktighet,”

    Äh! Min karriär som gurka får sig en törn!

    Kommentar av Emma — 2007/09/11 @ 11:25

  3. En riktigt rolig och intressant blogg! Man missar tydligen väldigt mycket genom att inte jobba på Coop. /Hanni

    Kommentar av Hanni — 2007/09/11 @ 12:48

  4. ”Det var mitt minsta.” sa gurkordlaren.

    Kommentar av Jim — 2007/09/11 @ 16:37

  5. Vad är det som biter en i banankartongen??
    Säger man ”a” så får man säga ”b”…

    Kommentar av Ludvig — 2007/09/11 @ 16:41

  6. det måste vara trickfilmat..

    Kommentar av Ellinor — 2007/09/11 @ 19:08

  7. Nej, vi vill inte veta mer om gurkorna och deras normer. Vi vill DEFINITIVT veta mera om vad som bits i banankartongen och hur ofta det sker!!!????

    Kommentar av Frida — 2007/09/11 @ 19:17

  8. Skeptiker:
    För att om DN skulle vara jätteliten så skulle DN vara liten som en jätte – dvs jättestor – och DN är inte jättestor – bara en tidning i tabloidformat för Stockholmare.

    *Besserwisser och språkpolis? – Va? Jag?*

    Kommentar av letaguldkorn — 2007/09/11 @ 19:18

  9. Kanse den kvinnliga delen av personalen som ville gardera sej till personalfesten…?

    Kommentar av Roliga skyltar — 2007/09/11 @ 19:23

  10. ”Kanse den kvinnliga delen av personalen som ville gardera sej till personalfesten…?”

    HAHAHA Alltid ngn som inte kan hålla sig;)

    Kommentar av sebastian — 2007/09/11 @ 19:28

  11. Lägg märke till den roliga kapitelindelningen.

    Under rubriken B Klassificering finns tre småkapitel:
    i, ii och iii.
    Under ii behandlas Klass I och under iii behandlas Klass II

    Kommentar av Axel — 2007/09/11 @ 20:14

  12. i banankartonger kan allt möjligt finnas. ofta har de dött innan man öppnar dem, o bananerna spolas med vatten för att dränka eventuella insekter från banan-länderna.. därför är plasten i banankartongerna blöt.. jag har hittat levande kackerlackor, spindlar o lite annat blandat. men om de är såna som bits vet jag inte..

    Kommentar av Igel — 2007/09/11 @ 21:55

  13. Herregud, jag kommer aldrig mer att våga gå nära en banankartong. Att försöka dränka ohyran låter inte särskilt effektivt heller. Gurkor kan aldrig bli lika otäcka som spindlar, hur stora de än är!

    Kommentar av VB — 2007/09/12 @ 01:06

  14. ELLER… om man läst ”The Fourth Bear” av Jasper Fforde så vet man att jättestora gurkor också är förklädda bomber.
    Läs den!

    Kommentar av Lilla Duktig — 2007/09/12 @ 09:33

  15. Jag vill aldrig mer äta banener.

    Kommentar av Freddie — 2007/09/12 @ 22:08

  16. HAHA, VECKANS KOMMENTAR KOM FÖRST!! Jag tror absolut att det är en pytteliten DN!!!

    Kommentar av Alvas pappas blogg — 2007/09/12 @ 23:17

  17. Jag trodde att man gasade banankartongerna för att ha ihjäl odjuren.

    Kommentar av Stockholm dagtid — 2007/09/13 @ 09:24

  18. Cool gurka. Ja, ni anar inte vilka exotiska monster som krälar ur banakartonger. En gång hittade jag en jätteskojig puppa. La den i en burk, tog hem den och väntade på kläckningen. Tyvärr blev det inget… 😦

    Kommentar av K — 2007/09/14 @ 00:10

  19. Tro det eller ej, men det finns folk som faktiskt kan gurkklasserna utantill redan. Inga namn eller så, man vill ju inte framstå som någon himla… Gurkätare…

    Eller okej då, jag erkänner… Jag är helt tokig i gurka! Och jag blir nästan grinig över att inte ha den där stora saken i en skål med ättika, socker och vatten här hemma… 🙂

    Kommentar av andreasviklund — 2007/09/14 @ 01:24

  20. Mmm! Gurka! Tillsammans med en skål dip! Mums!

    Det är inte bara bananlådor som har saker som krälar och kryper! Som anställd hos ett postorderföretag har jag hört en del skräckhistorier från godsmottagningen.

    Kommentar av CatCreature — 2007/09/16 @ 20:24

  21. Det roligaste med den jättegurkan var att först var den ett roligt samtalsämne som vi i personalen och kunderna skarattade lite generat åt. Senare på kvällen ringer chefen (en fredag och alkoholpåverkad) och vill att vi lägger undan den till henne för den ska hon ha!

    Kommentar av A — 2007/10/31 @ 14:49


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: