Konsum

2007/07/10

En dåres envishet

Filed under: Coop — by konsum @ 09:06

En liten dam (cirka sextio) som alltid brukade komma in för att köpa en folköl och ett paket cigaretter på morgonkvisten trippade in med sin Dramaten på släp. Vi hade länge misstänkt att hon stoppade på sig saker, men ingen hade sett något.

När jag senare gick förbi ölhyllan såg jag hur hon tog ett sexpack, släppte ner det i väskan, snörde ihop den ordentligt och tog en ensam burk i handen och stakade mot kassorna. Jag höll diskret uppsikt för att se om hon betalade för sexpacket, det är trots allt många äldre som använder väskan istället för korg.

När hon hade betalat sin burköl och sitt cigarettpaket och skulle gå ut gick jag fram till henne. Det var ganska mycket folk och jag tyckte synd om henne. Jag tycker alltid synd om de som åker fast.

– Jag tror att du glömde att betala för ölen, sa jag.
– Nej, jag betalade den, berättade hon och vickade på burken.
– Ja, men inte ölen i väskan.
– Ölen i väskan? Jag har två sexpack i väskan men de har jag köpt på kiosken där borta.
– Problemet är att jag såg när du stoppade ner sexpacket i väskan.
– Jaha, ojdå… men det är väl inget problem?
– Jo, det blir ju ett problem eftersom det blir snatteri av det här.
– Hmm, ja… vi kanske ska gå åt sidan?
– Ja, det kan vi göra.

(Vi gick bort från kassorna, dels för att hon ska slippa träffa alla sina grannar, dels för att det är svårt att inte stå i vägen vid en utgång)

– Vad gör vi nu då, frågade hon.
– Först och främst får du lämna tillbaka ölen.
– Ja, suckade hon och plockade upp två sexpack ur sin Dramaten.
– Är inte det här onödigt?
– Jo, jag borde ha tagit kvitto på kiosken, men du vet man får aldrig kvitto där.
– Men ölen kommer ju härifrån, jag såg när du stoppade dem i väskan.
– Ja, jo… ställer du tillbaka ölen?
– Ja, det gör jag.
– Jag får väl gå hem då, lyssna på radio. Det är inte direkt väder för att vara ute.
– Det är nog bäst om du inte kommer hit i fortsättningen, det finns de som gladeligen skulle ringa polisen för sånt här.
– Hmm, ja. Jo, det kanske är bäst om jag inte kommer hit på ett tag då. Att jag inte tog kvitto…
– Det där är överstökat, jag såg när du tog ölen ochdu har erkänt att du tog ölen, du behöver inte låtsas som att du har köpt den på kiosken.
– Nej just ja. Ja, men då får jag gå till Ica ett tag nu då.
– Ja, men du kan inte ta saker sådär, du kan råka illa ut.
– Mmm… måste alltid, alltid ta kvitto i fortsättningen.

Annonser

37 kommentarer »

 1. Usch.. tragiskt.

  Kommentar av Ung tant. — 2007/07/10 @ 09:44

 2. Jag var en gång med om att en farbror snattade en prästost, som han hade stoppat under jackan; han fejkade en hjärtattack när han åkte fast. Det var rätt pinsamt när butikspersonalen ringde på ambulans och han var helt OK…

  Jag har för övrigt hört att det är fler äldre som snattar än vad man tror, men att det är de yngre, oerfarna som åker fast så att det är dem man tror är det största tjuvpacket.

  Kommentar av Tiffany — 2007/07/10 @ 10:02

 3. Jag instämmer, det är många äldre som plockar på sig både det ena och andra när de är ute och handlar. Jag tänker inte nämna några namn, men jag har en pensionärsvän som plockar på sig allt denne kommer åt. En dag fick jag veta att en stekpanna tydligen kan få plats innanför byxlinningen om man anstränger sig lite, likaså snabbkaffe, en limpa och två kilo ris!

  Kommentar av villervalla — 2007/07/10 @ 11:10

 4. Dagens pensionärer, inget hyfs i kroppen!

  Det är bara så jäkla pinsamt när dom står där och fortsätter att ljuga.
  Bara för att du är gammal har du inte rätt.

  Kommentar av Dix — 2007/07/10 @ 11:18

 5. men va hon riktigt frisk på, hade hon alla hästar i stallet om vi säger då??

  Kommentar av lisa — 2007/07/10 @ 11:18

 6. hon verkar ju helt klart förvirrad.
  när jag jobbade på ica fick vi porta en gammal tant som snodde allt från oxfilé o gravlax till potatis. när vi tog in henne på kontoret började hon gråta och sa att hon hade så lite pension..
  men hon kom inte tillbaka nåt mer iaf.

  Kommentar av Gosrumpa — 2007/07/10 @ 11:32

 7. VARFÖR polisanmäldes hon inte? Det var ju solklart snatteri, och hon kommer lätt att göra det igen.

  Kommentar av Erika — 2007/07/10 @ 12:06

 8. Jag kommer ihåg från när min lillebrors klass hade loppis för att samla inn pengar en vår.. sen på slutet på dagen sålde de ut det överblivna – tex en kasse kläder för en tjuga. Det var jättemånga tanter som stoppade när dyrare saker (värde 3-400), och lade tre fyra plagg på toppen för att få det för en tjuga! Jag var lättare chockat :/

  Kommentar av Sil — 2007/07/10 @ 12:09

 9. Äldre människor är i genomsnitt värre än oss yngre, och uppenbarligen inte bara genom att vara surare…

  Kommentar av LuleN — 2007/07/10 @ 14:53

 10. Varför i helvete polisanmälde du inte? Hon ska inte få hållas bara för att hon är en gammal kärring – de är ofta de värsta snattarna!

  Kommentar av Fredrik — 2007/07/10 @ 16:35

 11. Fredrik: Av många orsaker. 1) Det finns helt enkelt mycket sällan tid till att ägna sig åt polisanmälning och snattarvaktning när man på minimal bemanning ska sköta en butik. 2) Jag tar tröst i tanken på att jag tror att människor lär sig av sina misstag och tar sig en funderare över vad de håller på med när de blir tagna på bar gärning (och ja, jag vet att jag har fel i många fall).

  Vilka som är de värsta snattarna har jag inga siffror på, så det får stå för dig. Hos oss kan skolungdomar vara värst.

  Kommentar av konsum — 2007/07/10 @ 16:58

 12. Hon verkade förvirrad. Har hört om en undersökning att det är medelsålders män som är värsta snattarna.De snattar kanske på Claes Ohlson och Dressman?

  Kommentar av Fotbollsnörden Gerrardinho — 2007/07/10 @ 19:22

 13. På mitt förra jobb var det en tant som brukade stjäla porslin. Hon var ioförsig schitzofren, men ändå.

  På mitt nya jobb så har jag märkt att även där försvinner porslinet mer och mer för varje vecka, så jag har börjat försöka hålla lite koll på gamlingarna. Sjukt störande när kopparna tar slut hela tiden.

  Kommentar av elli — 2007/07/10 @ 19:23

 14. Det låter som om hon inte mådde så bra…det finns ju dessutom människor som stjäl av tvång, det finns en diagnos för det…har glömt…men, i vilket fall som helst kan det vara bra att polisanmäla (fast kanske inte första gången de upptäcks)även för deras egen skull, så att de får en gräns, ett stopp, eftersom det är ett självdestruktivt beteende, jämförbart med en alkoholist självdestruktiva drickande.

  Kanske är hon förresten alkoholist (att komma in varje (?) morgon och köpa en burk och stjäla ett sexpack låter ju inte riktigt friskt). Och alkoholister ljuger ju, en person, en expert sa till mig att alkholism är en ”lögn-sjukdom” (eller något dit åt sa hon). Alkholisten ljuger för sig själv och alla hen möter. Ett typiskt sånt beteende är ju då att envist förneka att man stulit fast man är överbevisad. Och alkoholister de behöver verkligen ett Stopp! Så om hon kommer in igen, anmäl henne. Det mår hon i längden förmodligen bäst av. Men det känns ju hårt förstår jag, att ta det steget.

  Kommentar av Charlotte — 2007/07/10 @ 19:34

 15. Går det så går det 😀

  Kommentar av Prinsessan — 2007/07/10 @ 21:16

 16. Föredrar den typen av snattare, dom behöver man inte vara rädd för iaf. Idag upptäckte vi en pundare som snattat ryggbiff för ca 300 spänn, lyckades få tag i en av 3 bitar innan han smet iväg. Med tanke på att han var hög som ett hus och hans nerknarkade kompis hade en massa kanyler i bakfickan och knappt kunde stå upp så kändes det inte som läge för att hålla fast honom och ringa polisen. Hade han blivit aggresiv så vet man inte riktigt vad han hade gjort…
  Pensionärer och framförallt medelålders tanter är nog mina favoritsnattare, dom snattar oftast bara kläder och får man fast dom behöver man inte vara rädd för dom. Med tanke på att jag jobbar på Lidl innedbär det att man bara behöver kolla på ett ställe i butiken för att se dom vilket är rätt praktiskt…

  Kommentar av Fritz — 2007/07/10 @ 22:04

 17. Charlotte: Kleptomani! Har jag för mig iaf.

  Kommentar av Alexandra — 2007/07/11 @ 00:32

 18. Tack Alexandra, just det, kleptomani heter det ju!

  Mmm..när jag jobbade på Konsum och vi skulle räkna kassan, sent på kvällen, då fanns där en klump i magen, och hade någon kommit in och velat sno, så hade jag lämnat allt till dom. Just pga att de kan vara påtända (tacka vet jag gamla alkisar och äldre damer och herrar som är kleptomanter, dem kan man ju rå på…)
  Men, rekordet tar nog den kille som jobbar i Pressbyrån på T-Centralen, där hade de en skum typ som strök omkring i krokarna med ett huvud i kassen!!! Den mannnen blev sen dömd för mord. Det ska vara sant, jag snackade killen som jobbar där (fast jag vet inte hur han hade fått reda på att det var ett huvud i kassen, om han sett det själv, jag blev så ställd så jag kom mig inte för att fråga…Det k a n ju vara en vandringssägen.

  Men enligt mannen i Pressbyrån blev samme man sen dömd för mord. Så kanske hade han verkligen ett huvud där…i sin påse…

  Men jag vet inte om han också snattade i butiken/Pressbyrån, eller om han ”bara” strök omkring där, om han så gjorde så var det nog bäst att låta honom sno hela butiken…

  Kommentar av nerthus — 2007/07/11 @ 01:07

 19. Äsch, nu blev det något fel ..det blev ju ingen Track back eller vad det heter…

  Tack Alexandra, just det, kleptomani heter det ju!

  Mmm..när jag jobbade på Konsum och vi skulle räkna kassan, sent på kvällen, då fanns där en klump i magen, och hade någon kommit in och velat sno, så hade jag lämnat allt till dom. Just pga att de kan vara påtända (tacka vet jag gamla alkisar och äldre damer och herrar som är kleptomanter, dem kan man ju rå på…)
  Men, rekordet tar nog den kille som jobbar i Pressbyrån på T-Centralen, där hade de en skum typ som strök omkring i krokarna med ett huvud i kassen!!! Den mannnen blev sen dömd för mord. Det ska vara sant, jag snackade killen som jobbar där (fast jag vet inte hur han hade fått reda på att det var ett huvud i kassen, om han sett det själv, jag blev så ställd så jag kom mig inte för att fråga…Det k a n ju vara en vandringssägen.

  Men enligt mannen i Pressbyrån blev samme man sen dömd för mord. Så kanske hade han verkligen ett huvud där…i sin påse…

  Men jag vet inte om han också snattade i butiken/Pressbyrån, eller om han “bara” strök omkring där, om han så gjorde så var det nog bäst att låta honom sno hela butiken…

  Kommentar av Charlotte — 2007/07/11 @ 01:11

 20. […] En dåres envishet En liten dam (cirka sextio) som alltid brukade komma in för att köpa en folköl och ett paket cigaretter på […] […]

  Pingback av Top Posts « WordPress.com — 2007/07/11 @ 01:59

 21. Jo Charlotte, mannen med huvudet i påsen är sant. Men han var ingen snattare utan psykiskt sjuk. (ja han kanske snattade också)
  Damen med ölen är säkert alkoholist och det är svårt att veta om det skulle vara bäst för henne att stoppas eller ej. Värre är att läsa många kommentarer om äldre, det är tydligen många som tycker så illa om äldre, som jag misstänkte. Tänk på att den som får leva kommer att själv bli ”äldre” så småningom, ungdom är inget bestående även om det känns så just när man är där.

  Kommentar av Mona — 2007/07/11 @ 09:44

 22. Charlotte: Inte räknade ni väl kassan när det var öppet och kunder inne? Det är ju som att be om att bli rånad…

  Kommentar av Sarre — 2007/07/11 @ 14:56

 23. Mona: Så det var sant!!!
  Oj oj…
  ja, det är klart han var psykiskt sjuk…(annars gör man inte något sådant. Det är konstigt, jag är f.d. mentalskötare och då på typ stenåldern läste man aldrig, och hörde aldrig den typen av historier, och dessa våldsbrott som sker idag, både på gator och på sjukhus hände inte. Baksidan var att man vårdade sönder folk, och spärrade in dem. MEN, där fanns fina människor som jobbade där, på Beckis där jag jobbade som mycket mycket ung, som faktiskt brydde sig om ”sina” patienter, de hade en tillhörighet, de hade värmen, mat och människor som såg på dem och log när de sa godmorgon…
  Men nu kommer jag inte på sånt som inte har med den här bloggen att göra…men jag blir ledsen och förbannad, för inte var det för att få det som det är idag som mentalsjukhusen stängdes…

  Sarre: Nja, nej, det var ett tag sen…jag tror att en av oss gick in och började räkna strax innan vi stängde. Det var den äldre kvinnan som jobbade där som bestämde, hon ville komma hem. Jag minns hur hon grälade på folk för att de var kvar i butiken när klockan var en minut efter 21 (vi stängde 21.00. Jag var bara cirka 18 år och gjorde som hon sa, nästan…när hon började ställa till med en jäkla scen då ett par romer kom in i butiken blev jag förbannad och käftade emot…fast konstigt nog fick jag ändå ett mycket fint betyg när jag slutade där, men det betyget skrev ju inte hon…

  Kommentar av Charlotte — 2007/07/11 @ 20:24

 24. Fan vad gulligt, jag hade hoppat upp i famnen på kärringen! 🙂

  Kommentar av maza — 2007/07/11 @ 21:58

 25. angående Lidl

  Det är tyvärr sjukt lätt att snatta där ,eller hur?
  Spec kläder som nämns..pers har INGEN koll ju
  Jaja nu avslöjar för att vara den lede brottsling
  men jag är ärlig…en gång tex gick jag bara in o tog på
  mig ett par kängor och gick ut,tog en bag i andra handen o packade lite…
  JAg levde då ‘mellan stolar*-utan inkomst o mådde…
  Var tungen till vintern att ha ngt på föttterna eller vad tycks?
  Brukar vara hedern själv ,sjukt nervös då j skulle börja
  min ‘brottsliga gärning’

  Kommentar av kajan — 2007/07/12 @ 15:41

 26. fläskfile verkar vara klassisk” att knöla ner o avyttra
  Ja den som var allra *bäst’:( som jag lärde känna under hemlösheten VAR en man i 70årsåldern
  HAn charmade sig fram-såg alltid charmant/välklädd ut och förde sig trors att han oxå var uteliggare
  och jag vet inte hur många fläskfileer han hade i byxorna,han brukade hänga ngt på ryggen som han fixade kalkonbröst i och tjaa
  det räcker här…
  Numera har jag rätat upp mig på det sättet att jag har inkomst i varje fall och
  är skitglad att slippa ngt jag aldrig skulle kunna vänja mig vid
  Jag är GLAD att betala!!!Tjoho:)
  Men ibland KAN livet bli sådant att näden inte har ngn lag då man
  mår skit och är VRÅLHUNGRIG

  Kommentar av kajan — 2007/07/12 @ 15:50

 27. kajan:
  ett tag levde jag på ungefär 500:- i månaden när räkningarna var betalda, och jag snattade inte en enda gång. levde på pasta istället. dessförinnan var jag uppväxt med en ensamstående mamma som levde under existensminimum till och från och som aldrig heller snattate slutade med snatteri efter att jag fyllt 16… =P så jag har inte mycket sympati med snattare, oavsett livssituation.

  och ja, i en hel del lidl-butiker är det nog rätt lätt att snatta, dock inte i vår nuförtiden, dels för att personalen har rätt bra koll på potentiella snattare, dels för att vi har både uniformerade och civilklädda väktare och dels för att vi har övervakningskameror vilket gjort allt en hel del. vi har för tillfället extremt lite svinn, trots att vi har en hel del pundare och andra lowlifes i butiken.

  en trevlig detalj var att två dar efter den förste pundaren haffade en väktare en annan påtänd kille som var helt väck. när polisen kom och fick hans personnummer upptäckte dom att han var efterlyst och anstågs allmänt farlig, hade bl a attackerat någon polis med kniv. inte lika illa som att ha en kund som har ett huvud i kassen dock…

  Kommentar av Fritz — 2007/07/15 @ 21:50

 28. Jag har jobbat i både livsmedelsbutik och nu senaste åren inom detaljhandel.Det är skillnad på snattarna kan jag säga.I livsmedelsbutiken jag jobbade var det pensionärer som snattade mest och i de andra butikerna jag jobbat är det yngre typ 15-25 års åldern.Där jag jobbar nu tog vi nyligen en snattare som var 11 år gammal och som hade åkt dit för snatteri bara en vecka tidigare dessutom….

  Kommentar av Linda — 2007/07/16 @ 00:39

 29. låt pensionärerna snatta! det är synd om dom som har så lite pengar att de måste panta burkar och snatta för att överleva.

  de förtjänar mer.

  Kommentar av mohito — 2007/07/23 @ 13:13

 30. Men snatteribrott handlar ju sällan om ekonomin. Jag vet, för jag har läst om sånt här, & specialiserat mig & gjort ett ganska omfattande arbete om det medan jag pluggade. Hur som helst, kan tänka mig den där tanten. . . Vi hade en snarlik situation med en alkisgubbe en dag, han hävdade att han köpt varorna på Coop men glömt kvittot, medan en civilklädd anställd hade sett honom ta dem. Blev faktiskt en grej av det i tidningen & skall väl bli åtal & skit. Han nöjde sig nämligen inte med stöld, utan gick så långt som till att bli våldsam.

  Men, lät du henne bara komma undan så där? Det hade väl visserligen inte blivit nån grej av det eftersom stöldvärdet säkert var alldeles för lågt, men ändå. Det kan ju vara bra att exempelvis vakter vet vem kärringen är inför eventuella framtida stölder? Kul för övrigt att hon hotade med att gå & handla på Ica. Jag tror inte direkt att ni saknar henne. 😉

  Kommentar av Candy — 2007/07/31 @ 23:43

 31. mohito: Ja, & det är synd om vi som jobbar i butiken som får problem med höga svinnkostnader, som kanske måste säga upp personal, vilka kanske börjar leva på socialbidrag- som DU är en del att betala!

  Kommentar av Candy — 2007/07/31 @ 23:45

 32. charlotte: Kleptomani kallas den sjukdomen. 🙂

  Kommentar av Candy — 2007/07/31 @ 23:46

 33. kajan säger till candy

  den gången jag tillsist åkte dit(ostraffad innan detta leverne som
  nu är passe,faktiskt…
  Så åkte jag på 15kr för en smörgås,ang att du sa att värdet är för lågt…!!
  Rättegång och prickad för 15 kr alltså…jaaa,bra!

  Kommentar av kajan — 2007/08/09 @ 13:47

 34. varför griper man, som butikspersonal, någon som eventuellt kan ha kanyler på sig? är det värt att få blodsmitta för att skydda företagets pengar?

  Kommentar av drowsy — 2007/08/10 @ 18:01

 35. Fritz: Vill du ha en medalj för det eller?

  Jag undrar hur många av er som ondgör er över snattare plockar med er prylar från jobbet (de flesta undersökningar visar att det är personalen som är de värsta tjuvarna)? När jag var arbetslös snattade jag mat flera gånger i veckan, skulle göra det igen om jag hamnade i samma situation. Folk som på allvar tror att deras arbete hänger på hur stort svinnet är har varit på en teambuildingträff för mycket.

  Kommentar av Danne — 2007/08/17 @ 22:53

 36. Orka ta fast snattare fan. Jävligt lågt speciellt när det är en pensionär som förmodligen har det knapert.

  Kommentar av Daniel — 2007/10/29 @ 19:54

 37. Det var en envis tant, men man blir nästan rörd av hur barmhärtig du var 🙂

  Kommentar av Sara — 2009/02/11 @ 14:50


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: