Konsum

2006/05/13

Ingen skön syn

Filed under: Coop — by konsum @ 07:50

En gravt alkoholiserad man i sjuttioårsåldern var en frekvent besökare i butiken, och det var alltid lite nervöst när han stapplade in. Om han var på fel humör var han fruktansvärt elak. Han brukade "underhålla" med berättelser om hur han skurade golv när han gjorde lumpen. Hans utmärkande drag var dock inte alkoholismen eller alla mördande historier, det var att han omöjligt kunde hålla saliven i munnen.

En tjock, seg och glimrande navelsträng hängde från underläppen till exempelvis plånboken. Hans sedlar och slantar var täckta i saliv.

Min kollega ville att jag skulle hålla mig i närheten när han var i kassaområdet – ifall han blev våldsam – och jag höll med. Han stod med sin karakteristiska vinglande stil i kön och mumlade något ohörbart. När det var hans tur ställde han sig rakt framför kassan och sa:

– Vilken söt flicka!
– Tack, sa min kollega likgiltigt.
– Om jag vore tjugo år yngre… (säger något mer som ingen kan förstå)
– Det blir fyrtiotvå kronor, tack.
– Va? Jaha… (börjar gräva i plånboken, salivsträngen också) Men va fan… Jag har inte… Så mycket pengar har jag inte…
– Vill du kanske ta bort någon vara?
– (Skriker) Hur i helvete ska min pension… Hrmf… Ni är ju för fan helt dumma i huvudet.

Precis vid slutet av den sista meningen tappade han byxorna. Kön var lång. Han var helt ovetande om sina byxors kapitulation. Kalsongerna hängde tappert kvar efterom han hade fäst sina hängslen i dem, istället för de traditionella fästpunkterna på byxorna . Jag sa:

– Dina byxor ramlade ned…

18 kommentarer »

 1. Bläää! Får ont i magen av sådana saker! Bitvis komiskt ja… men oxå så fruktansvärt tragiskt!… Stackars _alla_ personer i den berättelsen.

  Hoppas du får en trevligare dagar på jobbet nästa vecka! 🙂 Keep up the good work!.. Gillar verkligen din blogg!

  Mvh
  H.B.S.

  Kommentar av Bruten Själ — 2006/05/13 @ 09:21

 2. Bäst!

  Kommentar av kollektiv — 2006/05/13 @ 09:52

 3. Det tragiska är långt mer påtagligt än det komiska. De där sedlarna skulle inte jag vilja ta i precis..

  Kommentar av Nathalie Winberg — 2006/05/13 @ 10:51

 4. ”Tragiskt”?

  Vad folk här då lider av överempatiska Jesuskomplex, det här var ju bara precis komiskt.

  Kommentar av Daniel — 2006/05/13 @ 11:36

 5. Så himla roligt…när man slipper sitta i kassan och vara smånervös förstås

  Kommentar av Erika — 2006/05/13 @ 11:45

 6. Är inte en hundring värd hundra kronor, eller beror det på pengens ägare? Du vill inte ta i hans grejer, men ändå tycker du mest synd om honom! Dubbelmoral, Nathalie!
  Hur som helst, skitkul historia! Jag skrattade så jag grät! 🙂

  Kommentar av Zygo — 2006/05/13 @ 12:18

 7. Jag tycker att människan i sig är tragisk, men att situationen är oerhört komisk.

  Kommentar av konsum — 2006/05/13 @ 17:34

 8. Överempatiska jesuskomplex? Jösses, jag försöker väl knappast vara jesus, jag tycker det är tragiskt när människor är så förstörda av en drog bara, man behöver ju inte hålla med mig, men förlöjliga inte min åsikt.

  Zygo, jag tycker inte synd om honom alls. Ömkan förlamar bara människor, jag tycker att det är tragiskt att han sitter i ett missbruk och inte verkar hålla på att ta sig ur det heller. Jag skulle inte vilja ta i någon annans dreggel, nej. Hur du får det till dubbelmoral vet jag inte. Måste jag vilja kladda i människors spott för att få tycka att deras livssituation är tragisk? Det ena har inget med det andra att göra.

  Att han tappade byxorna var komiskt, dregglet mest äckligt och hela hans situation mest tragisk.

  Kommentar av Nathalie Winberg — 2006/05/13 @ 23:20

 9. Jag förstår vad du menar Nathalie, och jag håller med. Jag tror att min mentala lista vid tidpunkten för skrivandet såg ut såhär:

  1. Göra drägglandet så äckligt som möjligt så att det går fram att det verkligen är vidrigt att behöva sitta där och ta emot hans blöta pengar.

  2. Den komiska poängen med byxorna har tydlig buskis-kaliber.

  3. Inte raljera om att han var alkis, pundare eller nåt annat som skulle kunna tolkas som förlöjligande, eftersom jag tycker att det är synd att vissa människor ska behöva vara så trasiga.

  Han är en sorglig människa.

  Kommentar av konsum — 2006/05/13 @ 23:36

 10. det här är ju lätt min nya favoritblogg, no contest.

  Kommentar av e_darko — 2006/05/13 @ 23:45

 11. usch,fyfan han hade jag inte velat ha några pengar av 😀 finns ett riktigt jävla as i den här stan med,ham luktar piss o alkohol så går han runt o pratar med alla han ser,han har börjat prata med mej 3 ggr tror jag,ochkså är han scizofren eller hög eller något pratar med folk som inte finns o bjussar dom på rödvin(tror han) men det hamnar på backen

  Kommentar av Kim — 2006/05/14 @ 01:12

 12. Jag tycker att det är på något sätt brist på omdöme att skriva om kunder på detta sätt. Som det framgick är han gammal o senil hur alkoholiserad vet vi inte eftersom många av oss inte kan skilja på sjukdom, senilitet t.ex och alkoholism. Vem vet hur vi själva är och hur vi blir omhändertagna när vi blir gamla.
  Som samhället är idag finns ingen garanti att vi som är 30+ nu har någon åldringsvård eller pension när vi blir gamla. Pensionen den trygga har ätits upp av de optionshugriga cheferna och de fartblinda politikerna som har sparat på vår trygghet och bygger skrytbyggen samtidigt som de tar emot hyresrabatter gällande tjänstebostad. Föresten var inte tjänstebostaden i samma storlek som som skrytbygget. Rabatten byggde ju på att ingen 2 personers familj behövde så stor bostad för sig. Skriv om det istället. Förresten hur många vanliga svenska pensionärer skulle leva gått på två personers pension.
  Denna stackars man och hans ångest för att få pensionen att räcka är nog en förklaring till för att han blir agressiv istället.
  Jag är nyblivem pensionär från konsum fårjag tjänstepension på hela 97 kr i månaden efter att ha slitit över 10 år med normaleller något högre månadsinkomst för kvinnor.

  Kommentar av anneli — 2006/05/17 @ 09:24

 13. Va?

  Kommentar av konsum — 2006/05/17 @ 10:21

 14. Inlägget om dreggel-alkisen var fantastiskt. Annelis inlägg gudomligt!

  Kommentar av Joråsatt... — 2006/06/10 @ 22:58

 15. Fast sådana här personer/kunder råkar man på i alla affärer. Svettanten som alla egentligen vill säga till och be henne duscha, kunden som lånade en stol och satt ner, därefter fick hels stolen saneras från piss, tjejen med jättestora hårstrån mitt i ansiktet som bara skriver ”plocka-mig” eller killen som uppenbarligen inte bytt kläder på de senaste tre åren men dränker in sig i parfym och tycker han är ”såååååå sexig”. Det finns fler men oftast luktar de konstigt, lämnar äckliga spår efter sig och har förvånadsvärt ofta svårt att förstå instruktioner såsom ”lägg varorna på badet”…

  Kommentar av Handlarfleragångeromdagen — 2006/06/19 @ 13:12

 16. många sådana kunder finns det överallt. jag har jobbat på många konsumbutiker och jag lovar att i alla har det funnits minst en dreglande, illa luktade, aggresiv gubbe som man inte vill ta emot pengar av. men måste.

  Kommentar av päivi — 2006/07/02 @ 15:00

 17. lite saliv är väl inte så farligt bara att torka o tvätta händerna när man har rast:P. men att fästa hängslena i kalsongerna ?? de tycker jag var de otroligaste o roligaste, vad gör de för nytta i kalsongerna? e de för stora de med? hehe 🙂

  Kommentar av katariina — 2006/07/11 @ 05:39

 18. Komiskt men samtidigt tragiskt. Att folk blir sådana och sen var det ju synd om er som fick bevittna en sån sak som att någon tappar byxorna i kön.. fräscht liksom… det var ju tur att kalsongerna inte ramlade av de med iaf!

  Kommentar av Agnes — 2006/08/29 @ 14:03


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: